Frenektomi Nedir? ( Dudak / Dil Bağı Alınması)
Frenulum dokusununun normalin dışında daha yukarda veya daha sıkı bağlarla bağlanmış olması sebebiyle doku hareketlerini engellemesine veya dişler arasında gergin bağ doku sebebiyle diastemaların oluşmasına sebep olması nedeniyle alınmasına frenektomi diyoruz .Peki bu frenulum nedir ;frenulum diş eti dokusu ile dil,dudak ve yanak arasında bulunan ve bu dokuları birbirine bağlayarak hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusudur. Frenulum ağız içerisinde üst ve alt orta kesici dişlerimizin arasında yanağımızla arka dişlerimizin arasında ve dilimizin altında bulunmaktadır.
Frenulumların sayısı kişiden kişiye göre değişebilmektedir.Hemen her kişide dilin altında bulununmakla birlikte alt ve üst ön dişlerimizin üstünde ve yanakta
arka bölgede birden fazla bulunur. İşte bu frenulumlar bazen canımızı sıkabilmektedir;özellikle normalden büyük ve kalın olduklarında ve dişin kenarına çok yakın bağlandıkları durumlarda diş etini aşağı çekerek diş eti çekilmesine ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Dil atında bulunan normalden büyük ve kalın frenulumlarda özellikle küçük çocuklarda konuşma problemlerine yol açabilir.Yine alt ve üst orta dişler arasında normalden kalın ve buyuk frenulum olması dişlerin birleşmemesine ve dişlerin arasında diestema adı verilen boşlukların kalmasına sebep olur ve estetik sorunlara yol açar.
Bu söylediğimiz sebeplerden dolayı problemler yaşıyorsak ne yapmalıyız peki ?..Frenulumlar diş eti çekilmesi ve diş eti hastalığı oluşturabilecek şekilde diş eti kenarına yakın konumlandığında o bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Özellikle üst ve alt kesici dişlerin arasında yer alıp diestemaya yol açtıklarında ise önce frenulum alınmalı sonrasında ise diastemanın ve dişlerin kapanışının durumuna bakarak dişlerin birleşmesi için ortodontik tedavi ,bonding , Laminate veneer gibi tedavi seçeneklerinden biri uygulanmalıdır.
Zor bir işlem midir bu frenektomi ?
Frenulum frenektomi adı verilen bir işlem ile dakikalar içerisinde alınır. Frenektomi işlemi lokal anestezi altında ağrısız yapılır. Frenektomi işlemi gelişen teknoloji sayesinde artık çoğunlukla lazer yardımıyla alınır, bu da işlemin hem kısa hem de kanamasız olmasını sağlar. Fakat bağın çok büyük veya derin olduğu durumlarda cerrahi olarak çıkartılması ve dikiş atılması gerekebilir. Cerrahi sonrasında da düzenli bakım ve ilaç kullanımı ile süreciniz rahat geçer. Dikişler işlemden bir hafta sonra alınır. Frenektomi işleminden sonra iz kalmaz.
Diş Hekimi TUĞÇE ASLAN ÖZDEMİR