İmplant Tedavisi Nedir – Klinik Esse

İmplant Tedavisi Nedir?

Dental implantlar, diş eksikliklerini ortadan kaldırarak, kaybedilen estetik ve işlevin yeniden kazandırılması amacıyla çene kemiğinin içerisine yerleştirilen yapay diş kökleridir.

İmplantlar vücut dokuları ile uyumlu, titanyum maddesinden elde edilir.

Hangi durumlarda uygulanır?
Dental implantlar, herhangi bir nedenle diş ya da dişlerini kaybetmiş her bireye uygulanabilir. Uzmanlar tarafından hastanın sağlık durumu, yaşı, sistemik durumu ve ağız içi değerlendirilerek uygun tedaviye karar verilir.

İmplant tedavisinde yaş sınırı var mıdır?

İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Erken yaştaki diş kayıplarında bu durum göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmalıdır. Genel olarak bu gelişim 18 yaş öncesi tamamlanmış olsa da kişiye özel bir değerlendirme yapılması gerekir.

İmplant tedavisi kimlere uygulanamaz?

İmplant tedavisi kemik içi bir işlem olması nedeniyle hastanın genel sağlık durumunun, yara iyileşme kapasitesinin ve ağız içi kemik dokusunun detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

Önemli kemik hastalıkları, düzensiz diyabet, radyoterapi- kemoterapi gibi tedavilerin görüldüğü durumlar, immün sistemi baskılayıcı tedavi gören hastalar gibi özel durumları olan gruplarda implant tedavisi kontraendikedir. Bu durumlarda, uzmanlar tarafından dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır.

İmplant tedavisi avantajları nelerdir?

Tek diş eksikliklerinde, yandaki dişlerin kesilip küçültülmesi ile yapılan köprü tedavisi gibi geleneksel yöntemlere göre avantajı; komşu dişlere hiç dokunulmaması ve bu dişlere zarar vermeden boşluğun tamamlanmasıdır.

Çoklu diş eksikliklerinin olduğu ya da tamamen dişsiz vakalarda hastaları hareketli protezlere mecbur bırakmadan sabit köprüler yapılmasına imkan sağlar. Bu şekilde çiğneme ve konuşma esnasında protezlerin hareket etmesi ile oluşan rahatsızlıklar ve doku travması ortadan kalkar.

Uzun süreli dişsizlik durumlarında, dişsiz sahadaki kemik erimeye devam eder. Dişsiz sahaya uygulanan implant tedavisi sonrası , implant yapay diş kökü gibi davrandığından erimeyi durdurarak uzun vadede oluşacak kemik kaybını engeller.

Dental implant nasıl uygulanır?

İmplant uygulamasında ilgili bölge lokal anesteziklerle uyuşturularak ağrısız ve konforlu bir tedavi sağlanır. Uygulama kolaylığı açısından diğer diş tedavilerinden farklı bir işlem olmamakla birlikte, işlem sonrası 2-3 gün devam eden sızı ve şişlik yaşanabilir. Uygulama sonrasında hekim tarafından reçete edilen ilaçların kullanımı ve buz tatbiki ile süreç sıkıntısız şekilde atlatılır.

İmplant uygulaması ve tüm tedavi süresi; implant uygulanan bölge, implant sayısı ve ileri cerrahi gereksinimine göre değişmektedir. Ancak kemik içi implantın yerleştirilmesi sonrası ortalama 7. günde dikişler alınıp, yaklaşık 8-10 haftalık bekleme sürecinin ardından protez aşamasına geçilir. Bu aşamada hastaların yaşam kalitesini negatif yönde etkileyecek bir süreç yaşanmamakta, hastalar gündelik hayatına sorunsuz devam edebilmektedir.

İmplant sonrası nelere dikkat edilmeli?
İmplant tedavisi başarısında; doğru endikasyon, uygun implant kullanımı kadar hastanın işlem sonrası bakımı ve bu bakımın devamlılığı da oldukça önemlidir. İşlem sonrası ağız hijyeninin maksimumda tutulması ve hekim tavsiyelerine uyulması operasyon başarısını destekler. Bu şekilde hasta hem süreci daha rahat atlatmakta hem de implantın kemikle kaynaşması için ideal ortam hazırlanmaktadır.
İmplant sonrası protezlerin de tamamlanma sürecinin ardından hastaların 6 ayda bir rutin kontrollerine gelmesi önemlidir. Protezin bitiminin ardından ağız hijyeni diş fırçasına ek olarak diş ipi ya da gerekli durumlarda ara yüz fırçaları kullanılarak sağlanır. Bu şekilde implantın ağız içerisinde ömür boyu sağlıkla kullanılması hedeflenir.